Főoldal / EFOP 1.3.7.-17-2017-00295 / Sikeresen megvalósultak Abylimpia-programjaink

Sikeresen megvalósultak Abylimpia-programjaink

Egyesületünk mindennapjaiban fontos pillanatokat nyújt, amikor is a ú.m. külsősök részére bemutathatjuk életvitelünket, napi problémáinkat, korlátozott lehetőségeinket. Különösen pozitív tapasztalatként éljük meg, ha ifjúsági korú fiataloknak prezentálhatjuk gyakorlatban mindennapos élethelyzeteinket. Ez kiemelt jelentőséggel bír, mivel ők alkotják azon nemzedéket, akik a mi jövőnkben, sőt már jelen életünkben is segítséget adhatnak számunkra. Nagyon fontos volt bevonásuk az Abylimpia – Parasport és Para-kézügyességi Nap című programsorozatunkba (2018. október 10-én, 12-én és 15—n valósultak meg) és a hasonló típusú sport és egyben érzékenyítő jellegű szituációkba, rendezvényekbe, mert számosan közülük még soha sem találkoztak éles helyzetben mozgáskorlátozott emberekkel és az irányukban történő interakció és kooperáció  nehézségeket okozhat, főként váratlan események alkalmával. Mindezen szituációk és kínos helyzetek kooperatív és emberibb megoldásához kínált az Egyesület ezen programja szituációs helyzetgyakorlatokat, amelyek a tanulók problémamegoldó képességére is kitűnő hatást gyakorolhatnak. Ezen gyakorlati foglakozás lehetőséget biztosított a diákok számára, hogy komfortzónájuk elhagyásával, növeljék empátiás készségeiket, amely nagy mértékben szükséges a másként élő emberek mindennapi életének megértésében. A nap során elleshették a mozgáskorlátozottak sajátos kommunikációját és annak egymás számára történő dekódolását.

A program-sorozatnak a Bajai Szakképzési Centrum Jelky András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája biztosított helyszínt. A programokat megkönnyítette az iskola testnevelő tanárainak önzetlen munkája, továbbá a helyszín meglévő és megfelelő adottságai, felszerelései (tornacsarnok, kosárpalánk, labdák, egyéb eszközök). A program-sorozat testnevelés órák keretében valósult meg, amelyek során ezen alkalommal számos osztály tanulói ismerkedhettek meg a mozgáskorlátozott életformával

A programokra ismét egyesületünk munkatársai és tagjai jöttek el bemutatni életútjukat és segítettek a fiatal diákoknak bemutatni az életüket érintő segédeszközöket, valamint a sportprogramokban is segítséget nyújtottak. Jelen programba a mozgássérültek mellett látássérült ill. siket- és nagyothalló személyeket is bevontunk.

Thumó György az intézmény testnevelő tanára mindhárom alkalommal köszöntötte a megjelent fiatalokat, és jelezte részükre, hogy mennyire fontos, jelentős a mozgáskorlátozottak és a különféle érzékszervi problémákkal küzdők megértése, mindennapjaik segítése. Megemlítette, hogy hosszabb-rövidebb időre, egy-egy kisebb-nagyobb sportsérülés is hasonló szituációba hozhat bárkit, amely természetszerűleg nem azonos egy végleges mozgáskorlátozott élethelyzetével. Minden alkalommal köszöntötte  az Egyesület megjelent munkatársait, tagjait (Novák Lénárd, Halász István, Rozumberszki Róbert, és Stangl Gábor)., akik életútjukon keresztül mutatták be mindennapos nehézségeiket.

Tumó tanár úr a programok során bemutatta a segédeszközöket, a mankót és a járókeretet (ismert nevén Trabantot). A programokon felkért önként jelentkező diákokat, akiknek már volt sportsérülésből adódó műtétjük, így használták ezen segédeszközöket, azok mutassák be szakszerű használatukat a többiek számára.

Mindhárom alkalommal sor került kerekesszékből medicinlabdázásra és kosárra dobásra, valamint kerekes széke szlalomra, két alkalommal pedig az elektromos mopeddel történt szlalomversenyre.

A programsorozat pozitív tapasztalatokkal zárult, sikeres volt, a diákokból érdeklődést váltott ki. Pozitív tény, hogy az iskola diákjai között elterjedt az első program híre, így a minden egyes programra több diák érkezett és ismerte meg a mozgáskorlátozottak sportolási, közlekedési és mindennapi nehézségeit.

 

-albertiván-

Programjaink az EFOP-1.3.7-17-2017-00295 pályázati azonosítószámú, „Civilek és egyházak a hátrányos helyzetűek esélyegyenlőségének biztosításáért” című pályázat keretében valósultak meg

Nézd meg ezt is

Bajai Csoport Klubnapja

2024. Február 19.-én 13:00 órai kezdettel a Mozgáskorlátozottak Dél Bács-Kiskun Megyei Egyesületének Bajai Csoportja Klub …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + egy =

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support