Főoldal / Rövid történet

Rövid történet

Az első szerveződések…

Egyesületünk első szerveződése 1980-1981-ben jött létre a Mozgáskorlátozottak Bács-Kiskun Megyei Egyesületének bajai csoportjaként. Több évig csak egy kis szobában működtek és tevékenykedtek az alapító tagok, a bajai Kórház területén.

Alapítók között található: Ifj., Oláh István ,Barta István , Szudócki Balázsné , Ábrahám István, Zsikó Pál és sokan mások akikről sajnos nem tudunk.

1991-be kiváltak a megyei Egyesületből és önálló Egyesületként: a „Mozgáskorlátozottak Dél Bács-Kiskun Megyei Egyesülete” néven működtek.

Ekkor kaptuk meg jelenlegi iroda épületünket a bajai Polgármesteri Hivataltól, Baján, a Szabadság u. 38. számú házban.

Elnökeink, elődeink…

Az Egyesület első elnöke Oláh István volt, aki 1991-1994-ig töltötte be ezt a tisztséget. Munkássága jelentős volt az Egyesület életében. Sajnos Ő már nincs közöttünk., 2000-ben meghalt.

Második elnökünk Czakó Mihály volt. 1995-1998-ig dolgozott az Egyesületben. Nevéhez az ügyviteli munka és a helyi csoportok  megszervezése fűződik. 1998-ban elhalálozott. 1998 óta az Egyesület elnöke Szakáll István.

Vezető testületünk az Elnökség 7 tagból áll.

Társadalmi munkában 25 fő csoportvezető és ugyanennyi gazdasági vezető dolgozik a bajai és vidéki csoportokban. Igen sok sorstársunk tevékenykedik és igyekszik segíteni munkánkat, hogy Egyesületünk minél zavartalanabbul működjön. Jelentős és jó a kapcsolatunk más Civil Szervezetekkel, helyi és vidéki települések Önkormányzataival.

Taglétszámunk 2015-ben megközelítőleg 4500 fő volt. (tagdíjat fizető és pártoló tag)

Tagságunk több betegségcsoportból áll.

A legjelentősebb betegségcsoportok csípő és gerinc, reumatikus, bénulásos, agyi történéses, balesetből eredő maradandó, súlyos sérüléses betegségek.

Ezekből a betegségekből kifolyólag sokan kerekesszékre szorulnak és sajnos sok a fiatal is közöttük.

Egyesületünk nem csak a mozgásszervi, hanem más fogyatékossággal élő beteget is képvisel, segít.

Tagdíjakból és adományokból tartjuk fenn magunkat. A jelenlegi gazdasági helyzet megköveteli, hogy más utakat is keressünk. Az egyik ilyen út a pályázatokon való részvétel.

Egyesületünk csoportjai a megye 28 településén tevékenykednek.

Rehabilitációs, szabadidős programok, kirándulások szervezésében nagy szerepük van a csoportvezetőknek. A rehabilitációs programokat szakemberek bevonásával végzik.

Fontosnak tartjuk a megváltozott, sérült embereket munkához juttatni, hiszen így lehetőséget kaphatnak arra,  hogy visszatérjenek a társadalomba, és újra hasznosnak érezzék magukat.Az elmúlt időszakban hathatós közreműködésünkkel létszámuk meghaladta az 1200 főt.Célunk továbbra is a munkahelyek létrehozása a helyi Polgármesteri Hivatalok segítségével.

Sportolóink hazai és külföldi versenyeken vesznek részt, ahol többféle sportágban képviselik Egyesületünket. Többszörös paraolimpiai bajnok aranyérmesünk Vereckei Zsolt.

Versenyzőink jól szerepelnek, több aranyérmet, ezüstérmet és bronzérmet nyertek már.

Az Egyesület célja és feladata a mozgáskorlátozott emberek állampolgári jogainak képviselete, érvényesítése, védelme.A fogyatékos emberek esélyegyenlőségének, önálló életvitelének és a társadalmi életben való aktív részvételének biztosítása.

Együttműködni a mozgáskorlátozott és más egészségkárosodott emberek hazai és külföldi szervezeteivel, valamint mindazon állami és önkormányzati és társadalmi szervezetekkel, amelyek tevékenysége az egészségkárosodott emberek esélyegyenlőségét segíti, szolgálja.

Egyesületünk a leírt feladatokat igyekszik minél magasabb színvonalon megvalósítani.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support